Project JV-TC

5 juli 2018. De KNVB DOSC JV-TC is afgerond. Het bleek een schot in de roos. Binnenkort hier het artikel hoe de DOSC JV-TC deelnemers én de mensen van de KNVB het hebben ervaren…


30 mei 2018. Dit was de laatste avondbijeenkomst op de reguliere JV-TC. Zie hier de leuke fotoreportage gemaakt door André Kroon: FOTOSERIE KNVB CAMPUS 30 mei 2018 DOSC JV-TC

Er komt in augustus of september 2018 nog 1 keer een avondbijeenkomst, olv de KNVB docent Herman van Plateringen.


 

19 januari 2018. Het langjarig D.O.S.C. Voetbal Technisch Beleidsplan is opgebouwd rondom vijf thema’s: Speler (centraal); Plezier (maken en bevorderen); Ontwikkeling (nastreven); Respect (voordoen en tonen); Trouw (blijven). Komend seizoen, s2018-2019, willen we als DOSC TC een volgende stap maken in de ontwikkeling bij onze jeugd.

D.O.S.C. heeft 44 jeugdvoetbalteams in competitie. Daarbij zijn zo’n klein 90 jeugdtrainer/coaches betrokken. Voor een 30-tal van deze jeugdtrainer/coaches hebben we als DOSC TC het DOSC JV-TC Programma 2018 samengesteld, letterlijk powered by the KNVB Academie. In-house, 5 bijeenkomsten.

Lees hier de uitnodiging van dit programma. Hier kun je binnenkort ook de foto’s bekijken van de 1ste (fotograaf André Kroon) en de 2de bijeenkomst.

DOSC KNVB JV-TC – bijeenkomst2-9feb2018-teambespreking-1

De JV-TC Avondbijeenkomsten zijn:
 • vrijdag 19 januari 2018 – hele groep thema “het coachen en begeleiden van een jeugdvoetbalteam”
 • vrijdag 9 februari 2018 – hele groep thema “het gehele wedstrijdtraject”
 • vrijdag 9 maart 2018 groep 3A – JO11 t/m JO15-3 thema “het coachen en begeleiden tijdens een jeugdvoetbaltraining deel 1 van 2, bovenbouw”
 • vrijdag 23 maart 2018 groep 3B ATG, 4×4 t/m JO10-3 thema “het coachen en begeleiden tijdens een jeugdvoetbaltraining deel 1 van 2, onderbouw”
 • (voorlopig) vrijdag 13 april 2018 – hele groep thema  “het coachen en begeleiden van een jeugdvoetbalteam deel 2 van 2”.
 • (voorlopig) vrijdag 11 mei 2018 – hele groep – terugkom bijeenkomst

Dit zijn de ondersteunende documenten en informatie vanuit de DOSC TC in 5 blokken, verdeeld naar TEAMORGANISATIE, 7 sportpedagogische principes, de 7 voetbaltechnische uitgangspunten, PvA het geven van trainingen (en meer), en tot slot de wedstrijdgerelateerde handvatten.

(blok 1) Teamorganisatie: (documenten te downloaden)

 1. De teampositieverdeling & rugnummers en uitleg (hier in te bewerken .docx bestandsformaat)
 2. De teamregels en de Magic Seven – in .docx bestandsformat zodat je deze zelf kunt aanpassen en gebruiken voor je team. Dit voorbeeld is voor JO17 t/m JO14 (=B- & C-junioren). Voor de JO13-JO12 (=D-pupillen) kun je er een soort “light” versie van maken. De A-junioren (JO19-JO18) krijgen juist een versterkte versie.
 3. De aanvoerders taken. Voor pupillen JO13-JO12. Voor junioren JO19 t/m JO14.
 4. De handvatten voor de grensrechter.
 5. De bespreekpunten tussen trainer/coach/leider en de jeugdspelers bij de START van het seizoen (en ook voorjaarscompetitie na de winterstop).
 6. De agenda & bedoeling van de Kick-Off ouderbijeenkomst (zonder spelers).

 (blok 2) De 7 sportpedagogische principes:

Als DOSC TC streven we ernaar dat de jeugdvoetbal trainers/coaches de volgende 7 sportpedagogische principes gaan omarmen, wedstrijd voor wedstrijd, training na training. Benaderen van jeugdspelers van en met de ATG, 4×4 via JO13 groep, op naar de JO19.

 1. Ruimte geven (fouten maken mag, probeer er wel alles aan te doen om te voorkomen)
 2. Complimenten maken (alleen als het waar is en klopt)
 3. Bijsturen (ipv voortdurend instrueren)
 4. Vragen stellen (gericht, oprecht, in begripstaal jeugdspeler)
 5. Zelfkennis trainer (wie ben je, wat wil je bereiken)
 6. Voorbereiden (altijd, alles, om te kunnen improviseren)
 7. Communiceren (gericht, bondig, helder, frequent).

Lees hier er meer over de achtergrond van deze sportpedagogische principes..

 (blok 3) De 7 voetbaltechnische uitgangspunten:

Als DOSC TC streven we naar dat jeugdvoetballers worden opgeleid vanaf de 4×4 t/m de JO19-groep met de navolgende bewezen 7 werkende voetbaltechnische uitgangspunten.

 1. BALCONTACTEN = we willen veel balcontact zien bij onze jeugdspelers (op de trainingen)
 2. WEDSTRIJDGERICHT = we willen trainingen zien waarin wedstrijdgerelateerde oefenvormen worden geboden
 3. SPELINZICHT = we willen het tactische spelinzicht per speler, per linie en ten slotte per team vergroten, en dat leren we op trainingen en wedstrijden
 4. VOORWAARTS = we willen van een jeugdspeler, een linie en het team een natuurlijke drang naar voren, naar het doel van de tegenstander ontwikkelen
 5. COMBINATIES = we zoeken snelle, korte combinaties waarbij er schuin & diep wordt gedacht en gehandeld
 6. FLAIR = we ontwikkelen het spel bij de jeugdspelers, waarbij ze zonder enige angst voor de tegenstander, de scheidsrechter, de eigen trainer/coach, de bal en toeschouwers langs de lijn, het spel spelen.
 7. DOELGERICHT  = we bevorderen het spelgedrag dat 100% en de gehele voetbaltijd is gericht op spelen. Spelen om te winnen.

(blok 4) Het geven van jeugdvoetbaltrainingen aan Pupillen en aan Junioren (en meer in een PvA…)

(blok 5) Wedstrijdgerelateerde handvatten:

 • Het lezen van een jeugdvoetbalwedstrijd. Maak een analyse en betrain wat je verbetert wilt zien aan je team. Dit is het juniorenwedstrijdanalyseformulier.
 • Alle SPELhervattingen op een rij. Maak de afspraken met de jeugdvoetbalspelers.
 • De teamwedstrijd startopstelling, coaching en het doorwisselschema. <volgt snel> 
 • De trainingsoutline in handzaam en regenbestendig formaat (o.a. de duo’s van de week) <volgt snel>
 • Druk zetten. Hoe doe je dat? Wanneer begint het? Waar op het veld? Door wie? <volgt snel>