Even voorstellen…

 

Hier staat het kennismakingsinterview met in een  nieuwe rol, de Praktijkbegeleider Jeugdtrainers D.O.S.C., afdeling voetbal, Basjan Mol. 

Den Dolder, zaterdag 14 januari 2017


“Het Gaat Om de Bal”

 

vooraf:

  1. Hier lees je meer over de Praktijkbegeleider in de D.O.S.C. Nieuwsbrief van 24-01-2017.
  2. Hier staat de uitnodiging voor de info avond, de Kick-Off van 09-02-2017.
  3. Hier staan de gebruikte dia’s van het presentatiegedeelte van deze Kick-Off.

Nieuw initiatief vanuit de TC: praktijkbegeleider jeugdtrainers. 

Presteren met Plezier”, welke ouder en trainer/coach van een jeugdvoetbalteam wil dit niet graag zien? Iedereen toch? Ongeacht of dochter / zoon speelt in de 5de klasse of in hoofdklasse, of pakweg zelfs 2de divisie. En niet één keer, maar aldoor op alle wedstrijdzaterdagochtenden. Feest dan, nietwaar?

De TC van onze vereniging heeft een Technisch Beleidsplan geschreven. Als het gaat om de uitvoering ervan heeft zij een nieuw initiatief genomen. Een praktijkbegeleider zal de jeugdtrainers gaan ondersteunen. In eerste instantie voor de teams die uitkomen in de KNVB B-categorie 7de t/m 2de klasse, bij ons 14 teams in totaal. Afgelopen oktober is een pilot gestart bij JO17-2. Dat bleek aan te slaan. Daarom gaan we deze vorm van praktijkbegeleiding uitbreiden naar meer teams. Hieronder enkele vragen gesteld aan de nieuwe praktijkbegeleider, Basjan Mol.

Welkom bij onze vereniging. Wat ga je zoal doen voor de jeugdteams?

Eerst kijken wat er al goed tot heel goed gaat. Dat versterken. Luisteren waar er verbeteringen mogelijk zijn. Erbij zijn. Op trainingen. Bij wedstrijden. Alles praktisch gericht. De jeugdtrainer/coach  rol is bepaald niet eenvoudig, vaak een vader die het doet. Daarbij: voetbal is één van de moeilijkste balsporten ter wereld. Onderschat dat ook niet. Jeugdtrainer/coach is iets dat je hoofdzakelijk leert in de praktijk. Door het te doen. Ik heb het geluk zo’n 3.100 uur op het veld te hebben doorgebracht als jeugdvoetbaltrainer/coach. Ben nu aangeland om  die opgebouwde kennis & ervaring te delen. D.O.S.C. biedt daarin een geweldige mogelijkheid

“Presteren met Plezier”, dat lijkt niet gemakkelijk te realiseren.

Zeker. Je kunt niet aan de zijlijn staan als ouder, als trainer/coach en naar je zoon of dochter gillen “..En nu moet je plezier hebbe. Presteren! ..”Maar ja, hoe bereik je dat dan wel? Hoe kom je op een punt dat Presteren & Plezier hand in hand gaan? Ook en vooral voor de teams die 2de, 3de, 4de klasse spelen? Leren. Laten leren. Met als motto “Het gaat om de bal”. Dat is het geheim. Dit inzicht hoop ik over te kunnen brengen, geholpen door een waaier aan praktische dingen.

Praktische dingen, zeg je. Kun je alvast wat voorbeelden geven?

Welke oefenvormen kies je waar het team zichtbaar snel beter van wordt? Hoe begin je de training precies op tijd? Wat doe je de eerste 15 minuten op de training? Hoe maak je de beste opstelling? Hoe regel je de wissels zonder gedoe….? Hoe ga je om met pestgedrag? Wat te doen als het spelersniveau groot is binnen een team? Er zijn allemaal praktische antwoorden op. Enfin, ik laat er meer en concreet van zien op de Kick-Off avond voor de groep JO19-2, JO17-2, JO17-3, JO15-2, JO15-3, JO14-2. Een tweede Kick-Off avond wordt ook gepland, dan speciaal voor de pupillenteams JO13-2 t/m JO8-4 die in de KNVB B-categorie uitkomen. Het thema in de aanpak waaronder we werken is “Lerend Voetballen, Presteren met Plezier”. De uitnodigingen zijn al per e-mail aan de begeleiders van die juniorenteams verzonden.

Kun je tot slot iets vertellen over de principes van deze aanpak? Hou het kort graag -;-))..

Wel, in 2009 ontmoette ik op een jeugdvoetbal thema avond iemand die enkele managementprincipes had losgelaten op het pupillenvoetbal. Dat sprak geweldig aan. Enorm herkenbaar ook als je eenmaal bezig bent als jeugdtrainer/coach.

Vanuit zijn praktijkervaring vertelde hij dat hij als pupillentrainer al zijn voetbaldingen deed vanuit 5 basisprincipes:

  1. Geef spelers de ruimte om te laten spelen
  2. Complimenten maken
  3. Bijsturen
  4. Vragen stellen aan spelers
  5. Ken u zelf als coach (en trainer) – dit principe telt voor twee

Ik zelf heb daar – onbewust en geleerd in tijden van zowel voorspoed als tegenslag –  verdieping in aangebracht en twee principes aan toegevoegd. Verdieping zoals bij het eerste principe over die ruimte geven: fouten maken mag, probeer er wel alles aan te doen om ze te voorkomen. Over complimenten maken: alleen als het waar is en benader dat in positief werkende woorden.  De twee extra principes zijn (6) Altijd & Alles voorbereiden (om te kunnen improviseren) en (7) Communicatie (met ouders geregeld en helder). Overigens had ik daarbij ook de hulp van de pedagogische inzichten van Dr. Thomas Gordon (bekend van Luisteren naar Kinderen en de Gordon-methode).

Tot zover sprak de TC met onze nieuwe Praktijkbegeleider.

Bij het naar de parkeerplaats lopen met elkaar, gaf Basjan nog mee dat hij een v-blog (www.basjanmol.com/voetbal ) gaat bijhouden dit voorjaar. Leuk om getuige te zijn van de reis van de praktijkbegeleider door te jeugdteams, speciaal voor de teams die gekozen zijn om dit voorjaar verder in de praktijk begeleid te gaan worden. Met downloads, thema’s, met beelden.

En met daarbij hopelijk ook de commentaren en ervaringen van de teams zelf…