Jeugdvoetbal-Visie

In de praktijk ontwikkelde visie op jeugdvoetbal van Basjan Mol

De 5 + 2 principes van deze visie……

In 2009 ontmoette ik op een jeugdvoetbal thema avond iemand die enkele managementprincipes had losgelaten op met name het pupillenvoetbal. Dat sprak geweldig aan. Enorm herkenbaar ook als je eenmaal bezig bent als jeugdvoetbaltrainer/coach.

Vanuit zijn praktijkervaring vertelde hij dat hij als pupillentrainer al zijn voetbaldingen deed vanuit 5 basisprincipes:

  1. Geef spelers de ruimte om te laten spelen
  2. Complimenten maken
  3. Bijsturen
  4. Vragen stellen aan spelers
  5. Ken u zelf als coach (en trainer) – dit principe telt voor twee…

Ik zelf heb daar – onbewust en geleerd in tijden van zowel voorspoed als tegenslag –  verdieping in aangebracht en twee principes aan toegevoegd. Verdieping zoals bij het eerste principe over die ruimte geven: fouten maken mag, probeer er wel alles aan te doen om ze te voorkomen. Over complimenten maken: alleen als het waar is en benader dat in positief werkende woorden.  De twee extra principes zijn (6) Altijd & Alles voorbereiden (om te kunnen improviseren) en (7) Communicatie (met ouders geregeld en helder).

Overigens had ik daarbij ook de hulp van de pedagogische inzichten van Dr. Thomas Gordon (bekend van Luisteren naar Kinderen en de Gordon-methode).

Tot slot: vanuit deze visie is de jeugdvoetbalwerkwijze, de aanpak ontstaan. Dit begint bv. met “jeugdspelers veel balcontact laten hebben”. De aanpak is specifiek. Lees daar hier meer over.. (P.S. de aanpak is specifiek gemaakt voor D.O.S.C. en wordt daarom alleen per e-mail naar je verzonden).