Jeugdvoetbal (okay, sport) is essentieel

Nu we het slot naderen van de ongekende, en ook zeldzaam lange pandemie veroorzaakt door het Coronavirus COVID-19 komen er ook meer wetenschappelijke bewijzen van het belang van sport voor de jeugd van 4 tot 19 jaar. De meest in het oog springende is de uitspraak op basis van onderzaak naar de gevolgen van de enorme waaier aan overheidsmaatregelen om onze bewegingen te beperken is die van de Amerikaanse neurowetenschapper David Eagleman.

Een citaat die blijft hangen en beslist gebruikt kan worden bij ook amateursportverenigingen. Beter: de afdeling jeugdvoetbal. Immers voetbal is en blijft de allermoeilijkste en allerleukste jeugdsport (voor jongens én MEIDEN). Onder het citaat de link naar het hele Nederlandstalige krantartikel.

Citaat: “…..Op dat aanpassingsvaardige systeem in ons hoofd zit echter een tijdklok. Hoe jonger de hersenen, hoe krachtiger hun aanpassingsvermogen. En hoe ouder, hoe minder flexibel. Wie op latere leeftijd een vreemde taal leert, zal die nooit accentloos spreken. En wie als kind verstoken blijft van sociale contacten, groeit niet uit tot een evenwichtige persoonlijkheid..”

En die sociale contacten. Waar kun je die als 4 tot 19-jarige het beste en in alle soorten en smaken opdoen? Juist jeugdvoetbal. Hier de boekrecensie van David Eagleman door Suzanne Weusten afgelopen mei 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *